ΘΕΜΑ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΗΜΕΡΕΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕ ΣΤΡΑΦΕΙ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΟ....................


Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Δημοσίευση λογισμικού ανοικτού κώδικα και δημοσίων δεδομένων από το υπ.Οικονομικών


Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανήρτησε στον δικτυακό της τόπο κώδικα εφαρμογών και στατιστικά στοιχεία σε μορφές και με άδειες χρήσης που επιτρέπουν την ευρεία διάδοση και αποτελεσματική χρήση τους, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη διαφάνεια, την τεχνολογική καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ο πηγαίος κώδικας αφορά στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.

Η δημοσίευση επιτρέπει σε ανεξάρτητους προγραμματιστές και επιχειρήσεις να βελτιώσουν τον κώδικα με νέες λειτουργίες ή τροποποιήσεις και να τον επαναχρησιμοποιήσουν σε νέες εφαρμογές. Η γλώσσα προγραμματισμού που έχει χρησιμοποιηθεί είναι η Java και ο κώδικας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα.

Η εφαρμογή διανέμεται ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα στην ιστοσελίδα σύμφωνα με την ευρέως χρησιμοποιούμενη άδεια Apache 2.0.

Το Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων 2008 περιέχει στοιχεία για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, τη φορολογία κεφαλαίου και το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Από φέτος τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται με άδεια ελεύθερης αναδιανομής και με χρήση ανοικτών προτύπων.

Συγκεκριμένα, η χρησιμοποιούμενη άδεια Creative Commons 3.0 επιτρέπει τη διανομή και διασκευή των δεδομένων, υπό τη προϋπόθεση ότι γίνεται αναφορά προέλευσης και ότι τα παράγωγα των δεδομένων χρησιμοποιούν την ίδια ή παρόμοια άδεια.

Τα ανοικτά πρότυπα που έχουν υιοθετηθεί διευκολύνουν τη πρόσβαση στα δεδομένα (ανεξάρτητα από λειτουργικό σύστημα και εφαρμογή) και επιτρέπουν την ευκολότερη ανταλλαγή τους.

Το Στατιστικό Δελτίο Φορολογικών Δεδομένων 2008 δημοσιεύεται στις μορφές ODS και PDF (καθώς και XLS για συμβατότητα με παλαιότερες εφαρμογές) και διατίθεται στην ιστοσελίδα

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καταλήγει στην ανακοίνωση της με τη δέσμευση ότι σταδιακά θα αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες για αντίστοιχα δεδομένα και λογισμικό που διαχειρίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου